14/08/2020
Glavaskiffern sveper mjukt runt hörnen på Svanskogs kyrka. Lika vacker som den unika takformen är att vila ögonen på, ställer den höga krav på yrkesskicklighet bland takläggarna. På beställning av Säffle pastorat utför Takskifferspecialisten en omläggning av ett av Sveriges äldsta skiffertak.
Idylliskt beläget vid grönska och sjön Mellan-svan hittar vi ett av Sveriges äldsta och mest unika skiffertak. Svanskogs kyrka byggdes redan under 1730-talet och 1816 täcktes det svängda taket med glimmerskiffer från Glava. Det var på 1940-talet som Svanskogs kyrka senast fick en omläggning. Nu är det dags igen.
På plats vid den korsformade, rödtimrade kyrkan finns en antikvarie för att kontrollera att kulturmiljölagen följs och detaljerna bevaras.
– I Värmland finns ett stort skifferarv att vårda och värna. Det är viktigt att fortsätta ha många skiffertak i distriktet tycker vi, för att visa på vilken materialtillgång som funnits under bebyggelsehistorien här. Svanskogs kyrka har dessutom ett av Sveriges äldsta skiffertak med väldigt unik fasning i de här korsarmshörnen. Jag vet ingen annan kyrka med den här speciella takformen. Det är väldigt vackert. Takläggarna har skött sig jättebra, det är ordning och reda, säger Maria Eld, antikvarie vid Antikvarietjänst Eld & Forsberg AB.
”Kyrkan central här”
Svanskogs kyrka är en del av Säffle pastorat som är beställare av omläggningen. Det är ett stort pastorat med 13 kyrkor och cirka 11 000 medlemmar.
– I bygden här finns affär, industri och småentreprenörer samtidigt som turismen är ganska bred. Det här är ett av få fungerande samhällen som inte är centralort, och kyrkan är fortfarande central här. Svanskogs kyrka har stora ytor och ett fantastiskt läge så det blir många bröllop och dop här i kyrkan, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef.
Skiffern är vanlig i Värmland och faktum är att tio och av de tretton kyrkor som ingår i Säffle pastorat har skiffertak. Det är inte första gången Katarina har kontakt med Takskifferspecialisten.
– Vi har arbetat ihop med Takskifferspecialisten i tio år lite drygt. Det har varit lite olika projektledare, takläggare och underentreprenörer genom åren men det fungerar alltid bra. Jag tycker det är enkelt. Det är inte så fyrkantigt och vi följer ändå alla regler. Allt går att lösa, säger Katarina och Svanskogs vaktmästare Anette Eriksson håller med.
Speciellt projekt för Takskifferspecialisten
Kyrkan har fyra korsarmar och vid innerhörnen där armarna möts är det vanligtvis raka kanter. Här är hörnen istället svängda och mjukt avrundade, något som ställer höga krav på takläggarnas yrkesskicklighet. Taket är nästan 800 kvadratmeter och komplexiteten kräver mycket huggning per kvadratmeter. I avskärningarna vid de svängda hörnen finns inskottsplåtar i koppar som kräver extra plåt och ett gott samarbete med plåtslagaren från Grums.
Traditionsenligt i Värmland ligger det råspont under skiffern istället för plywood som annars är vanligt i andra län, ovanpå ligger det papp från Skåne och den rostfria spiken som håller allt samman kommer från Skyllberg i Närke. Med andra ord blir det ett helsvenskt tak.
Den speciella läggningen av skiffertaket påminner om när man lägger spåntak och då kallas för solfjädertäckning.
– Det blir en speciell läggning med de här vecken med inskottsplåtar, de runda formerna och nivåskillnaden mittpå. Vi har tagit hit en takläggare som är väldigt erfaren och har i snitt haft fyra takläggare här. Det är komplext men har gått jättebra. Vi har även fått hit bra plåtslagare och ställningsbyggare vilket underlättar arbetet för oss. Kyrkor är generellt sett våra favoritprojekt och det här är ju en oerhört vacker plats. Det är ett väldigt roligt projekt för oss, säger Ulf Håkansson, projektledare och VD på Takskifferspecialisten.