17/06/2021
Högt uppe på Nordens många skiffertak har hantverkstraditionen förts från generation till generation i mer än 200 år. Kunskapen lever vidare. Nu satsar Takskifferspecialisten även på en intern skifferskola – som också blir Sveriges första.
– Vi vill ge framtidens skifferläggare en så bra grund som möjligt, säger Fredrik Berglund, som håller i utbildningen hos Takskifferspecialisten.
I våras anställdes två nya lärlingar till företaget. Tillsammans utgör lärlingarna den första generationen som börjar sin anställning med en markbunden skifferskola istället för direkt på taken.
– Det har varit bra! Vi har fått lära oss allt från hur man hugger och spikar skiffern till hur man mäter upp och pappar taket, berättar 20-åriga Emil från Filipstad.
Emil som är utbildad snickare är händigt lagd men skiffer har han aldrig arbetat med förut.
– I början var det lite av en utmaning. Olika stenar är olika hårda att hugga. Men så länge man är intresserad får man ett hum om det ganska fort.
Efter den två veckor långa utbildningen har Emil varit ute på flera riktiga projekt för att få testa sina nya kunskaper. Bland annat har han varit på Strandvägen i Stockholm och söder om Östersund på Revsund kyrka, där han både demonterat och spikat skiffer.
– I Stockholm hade vi några riktigt fina dagar med utsikt mot vattnet, och i Revsund jobbade vi långvecka eftersom resan är så lång. Efter Revsund var jag lite mör i kroppen på lördag kväll, men kul var det! Det känns som att jag har hittat helt rätt, säger Emil och fortsätter:
– Alla har varit grymma och verkligen tagit sig tid att visa en allt. Man kommer liksom in i det mer och mer, även om det kommer att ta några år att nå samma nivå som de som har jobbat länge. Det är bara att samla erfarenhet. Det är i varje fall ett riktigt roligt hantverk och det finns en yrkesstolthet som jag verkligen tycker om.
Ett sätt att ge nyanställda den bästa starten
Ansvarig för utbildningen har Fredrik Berglund varit, som också är lageransvarig och sakkunnig inom taksäkerhet på Takskifferspecialisten.
– Det är lite kul eftersom jag är utbildad lärare i grunden men aldrig har arbetat som lärare, så nu får jag nytta av det och pedagogiken.
Genom utbildningen kan nyanställda skolas i såväl det praktiska hantverket som allt det teoretiska bakom arbetet. Teorin innefattar allt från byggnormer till taksäkerhet och skötsel av verktyg.
– Vi vill ge framtidens skifferläggare en så bra grund som möjligt och försöker därför låta dem prova så mycket som möjligt. När jag började som skifferläggare fick man följa med ut på projekt direkt och lära sig allt på plats. Jag tror att det här är jättebra för alla.
Förutom att underlätta för nyanställda kommer skifferskolan även att göra det enklare för kollegorna ute på projekten. Fredrik är nöjd med hur den första omgången av skifferskolan har gått.
– Vi kommer självklart att göra en utvärdering och se om vi kan förbättra utbildningsmaterialet på något sätt, men det är ett väldigt bra första steg. Jag tycker att våra lärlingar har skött sig exemplariskt. De har varit jätteduktiga!