24/05/2024
Guide: Så väljer du rätt takskiffer
Takskiffer finns i olika nyanser, former och storlekar. Här har vi sammanställt en guide med sånt som är bra att känna till och tänka på när du väljer ett av världens mest hållbara material till just ditt tak.
Olika takskiffer, stora möjligheter
Takskiffer bryts från metamorfa bergarter som exempelvis lerskiffer, glimmerskiffer eller fyllitskiffer, och när du väljer ditt takskiffer finns det flera olika variationer av dessa.
Nyanserna på olika sorters takskiffer går från ljust till grönt, till rost och nästan helsvart. Det ger dig stora möjligheter att skapa den känsla som du är ute efter. Här har vi listat några exempel på olika takskiffer som du kan välja mellan, från ljust till mörkare och mörkast.
- Ecoskiffer® Silver – se här
- Glavaskiffer – se här
- Altaskiffer – se här
- Dalslandsskiffer – se här
- Ecoskiffer® Grythyttan – se här
- Ecoskiffer® River – se här
- Ecoskiffer® Black – se här
Beroende på vilken takskiffersort du väljer kan de även ha olika färgspel och till exempel glimra i solen. När du väljer takskiffer är ett tips därför att kolla på hur skiffern ser ut i solen och hur den ser ut när den är blöt, så att du vet att du tycker om utseendet i alla väder.
Vilken form ska din skiffer ha?
Takskiffer kan huggas i olika former och läggas i mönster för att ge väldigt olika uttryck på taken. Ett tak med rektangulära skifferplattor ger till exempel ett annat uttryck än vad ett tak med fyrkantiga skifferplattor gör – särskilt om du lägger fyrkanterna med ”spetsen” nedåt. Vilken känsla vill du skapa?
- Rektangulär skiffer – se exempel här
- Fyrkantig skiffer – se exempel här
- Sexkantig skiffer – se exempel här
- Rundhuggen/droppformad skiffer – se exempel här
- Spetshuggen skiffer – se exempel här
- Koniskt huggen skiffer – se exempel här
Hur stora ska skifferplattorna vara?
En annan aspekt som påverkar hur taket upplevs är vilken storlek skifferplattorna är huggna i. Ett vanligt mått på takskiffer är 16×10 tum. Översatt till centimeter motsvarar det cirka 40×25 cm. Beroende på vilken skiffer du väljer kan en skifferplatta vara så stor som 60×60 cm eller till och med större. Vilken storlek du väljer har ingen påverkan på takets kvalitet men kan göra stor skillnad för husets helhet.
- Tak med större skifferplattor – se exempel här
- Tak med mindre skifferplattor – se exempel här
Bra att känna till är att takskiffer läggs med ett överlapp på 5–7 centimeter, beroende på skifferns storlek, för att du ska få ett tätt och fint skiffertak utan några synliga spikhål.
Ny eller begagnad takskiffer
Sist men inte minst, och inte nödvändigtvis sist heller, kan du välja om du vill lägga ny eller begagnad skiffer på taket. Takskiffer är till sin natur ett hållbart byggmaterial och väljer du begagnad skiffer är det förstås ännu bättre för miljön.
När du väljer skiffersorter som Glavaskiffer eller Grythytteskiffer blir valet enkelt, det är nämligen skiffersorter som inte bryts längre, och då är det begagnad skiffer som gäller. Vi på Takskifferspecialisten erbjuder både ny och begagnad skiffer och oavsett vad du väljer kommer du att få ett tak som håller i minst 100 år.
Vill du ha hjälp att välja? Rådfråga oss!
Nyanser, former, mönster, storlekar, nytt eller begagnat – det är mycket som går att ta ställning till. Men det enda du behöver egentligen är en känsla. När du vill ha hjälp att hitta rätt takskiffer för ditt tak guidar vi på Takskifferspecialisten dig hela vägen så att du får precis det skiffertak du vill ha med rätt kvalitet och det utseende du önskar.
Ingen fråga är för stor eller för liten. Välkommen att höra av dig!