Hur lägger man skiffertak?

Hur lägger man skiffertak?

21/03/2024

Hur lägger man skiffertak?

 

Att lägga ett skiffertak är ett hantverk ut i fingerspetsarna som kräver både känsla och noggrannhet. I Grythyttan har skiffer brutits sedan 1835 och traditionen har förts från generation till generation här i snart 200 år.

Numera har vi på Takskifferspecialisten vår egen skifferskola där våra nyanställda lärlingar får lära sig hantverket från grunden innan de kommer ut på taken och riktiga projekt. Så hur lägger man skiffertak? Här försöker vi gå igenom de teoretiska stegen så pedagogiskt som möjligt, men för att bli en riktigt duktig skifferläggare krävs också år av praktiskt utövande.

 

Nyläggning av skiffertak eller återbruk

 

Det vanligaste uppdraget för oss på Takskifferspecialisten är omläggningar av skiffertak som är över 100 år gamla. Vid en omläggning av ett skiffertak är det såklart fler moment än vid en nyläggning, eftersom det gamla taket först måste demonteras försiktigt för att kunna återbrukas i högsta möjliga mån. Och återbruk är ju bra!

Därför utgår vi från en omläggning när vi nedan beskriver hur man lägger skiffertak. En nyläggning av ett skiffertak bygger på samma princip, och då är det viktigt att det finns rätt luftventilation i takkonstruktionen – det behöver alltså finnas en luftspalt mellan takfoten och taknocken.

 

Så här lägger man skiffertak

 

  1. Först demonterar vi den befintliga skiffern

    När ett skiffertak behöver läggas om beror det ofta på att underlagspappen har förbrukats eller att spiken har blivit dålig. Det flesta skifferplattorna är däremot intakta, även efter 100 år.Vi demonterar det befintliga taket genom att lossa spikarna och bearbetar därefter skifferplattorna försiktigt så att de kan återanvändas. I regel kan vi återbruka cirka 90 % av den begagnade skiffern.

 

  1. Vi förstärker taket om det behövs

    När alla skifferplattor har tagits bort förstärker vi taket om det behövs. Det gör vi i regel med ny råspont eller plywood ovanpå den befintliga panelen, för att taket ska bli extra starkt.Eftersom många skiffertak har legat på plats väldigt länge, i över 100 år, kan underlagen vi möter variera. Ibland ligger det mullpapp under skifferplattorna men det händer även att vi stöter på näver som underlag. I dag jobbar vi varken med mullpapp eller näver, utan med särskilt anpassad underlagspapp som håller länge.

 

  1. Vi gör nya spikhål och hugger skifferplattorna till rätt form

    Vanligtvis behöver vi även göra nya spikhål i de begagnade skifferplattorna. Det gör vi antingen med en stansmaskin eller för hand med en pikhammare. Det finns många olika skiffersorter och huggningar. Vissa typer av skiffer har huggna kanter i stället för hål och behöver hakas om. Då gör i stället nya spår med hjälp av en yxa.För att skifferplattorna ska få rätt form behöver även de huggas till. Då använder vi oss av ett stöd och formar skiffern genom att hugga till den med en macheteliknande kniv. Här gäller det att ha rätt känsla och en hel del erfarenhet, särskilt eftersom olika skiffersorter är olika hårda.

 

  1. Skiffern läggs underifrån med överlapp

    När vi lägger skiffern börjar vi underifrån och lägger skifferplattorna med ett överlapp på fem till sju centimeter (beroende på storlek på skifferplatta). Då täcks spikhålen samtidigt som vi får ett tätt och fint skiffertak.En viktig del av hantverket är att hålla kolla på skifferplattornas tjocklek. Om vi lägger olika tjocka skifferplattor intill varandra riskerar det att bli stora glipor mellan plattorna. För att skiffertaket ska hålla så länge som möjligt ser vi till att det alltid är jämntjocka plattor som angränsar mot varandra.

 

  1. Och så lägger man ett skiffertak!

    Enkelt, eller hur? Skämt åsido så kräver skifferläggning en hel del känsla och hantverkskunnande, även för den händige. Därför är det bra att vi kan ha vår skifferskola där våra lärlingar först får öva nere på marken innan det blir skarpt läge ute på riktiga projekt.Vi är stolta över vår långa hantverkstradition i Grythyttan och att vi får arbeta med ett hållbart material som har en lika självklar plats i historien som i framtiden – oavsett om det är en ny- eller omläggning.

 

Funderar du på hur man lägger skiffertak och vill ha hjälp?

 

Vi på Takskifferspecialisten hjälper gärna till. Eller kanske vill du själv lära dig hantverket och börja jobba som skifferläggare?

Vi är specialister på skiffertak och har som Nordens ledande aktör monterat skiffertak sedan 1987.

Kontakta oss

Fler blogginlägg

närbild på takskiffer
25/11/2024

Vad gör takskiffer till ett exklusivt materialval?

Takskiffer som exklusivt materialval   Takskiffer är mer än bara ett hållbart och funkti...

takskiffer inom arkitekturen
21/11/2024

Hur har takskiffer använts i traditionell och modern arkitektur?

Takskiffer i traditionell och modern arkitektur   Takskiffer är ett klassiskt material som...

Omläggning av skiffertaket på Svanskogs kyrka.
21/08/2024

Hur fungerar en omläggning av skiffertak?

Omläggning av skiffertak En omläggning av ett skiffertak görs exempelvis när underlagspappen be...

Bilden visar resultatet av en taktvätt – som ett nytt skiffertak.
16/07/2024

Kräver skiffertak underhåll?

Skiffertak och underhåll   Kräver ett skiffertak underhåll? Det korta svaret är nej, ett ...

Se vår senaste broschyr