Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

14/12/2022

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. Mo kyrka har sedan dess genomgått ett par renoveringar men på taket vilar ett lapptäcke av olika lagningar, skiffersorter och storlekar. Fram till nu i våras.

Dalslandsskiffer, Grythytteskiffer och Glavaskiffer i en blandad kompott. Behovet av en omläggning vid Mo kyrka var uppenbart.

Med hopp om byggstart våren 2022 gick Karlstads stift ut med ett förfrågningsunderlag under hösten. Redan i februari kunde Takskifferspecialisten starta arbetet i Åmål.

– Vi hade väldigt tursamt med vädret och Takskifferspecialisten ville dra i gång tidigare, berättar beställaren Sune Fransson, fastighetsingenjör vid Karlstads stift. Med en halvmeter snö är det svårt att lägga skiffertak men vi fick verkligen gynnsamma förhållanden.

 

Mo kyrka har äntligen fått ett tak med bara Dalslandsskiffer.

 

Rik skifferhistoria

 

Som anställd fastighetsingenjör vid Karlstads stift arbetar Sune både i Värmland och Dalsland. Två landskap med en rik skifferhistoria som återspeglas i Stiftets många byggnader.

För Sune är det inte första gången han bevittnar en skifferomläggning.

– Ja jag har ju sett hantverket tidigare, kyrkans värld är inte så stor när det kommer till skiffertak. De är verkligen skickliga hantverkare.

 

Olika skiffersorter förespråkades

 

Vid en omläggning kan vanligtvis cirka 90 % av all skiffer återanvändas och i Grythyttan finns ett stort lager begagnad skiffer. Men för att återskapa hela taket på Mo kyrka med enbart Dalslandskiffer krävdes något särskilt.

 

Innan omläggningen hade kyrkan Dalslandsskiffer, Grythytteskiffer och Glavaskiffer i en blandad kompott.

 

– När vi gick ut med frågan hade vi en ambition att återställa så mycket som möjligt, men vi insåg tidigt att det var svårt att hitta så mycket av rätt skiffertyp. Så vi förespråkade faktiskt en annan skiffertyp på norra takfallet, berättar Sune och fortsätter:

– Men då vet du, då lägger Takskifferspecialisten om ett tak samtidigt i Örebro. Så helt plötsligt finns det Dalslandsskiffer!

 

”Glänsande fint Dalslandsskiffer”

 

Med hjälp av Takskifferspecialistens lager och den nygamla skiffern från projektet i Örebro kunde Mo kyrka i Dalsland få sitt Dalslandsskiffer på båda takfallen.

För första gången på länge förskönas Mo kyrka med en och samma skiffersort.

– Vi hade tur som en tokig. Man blir ju nästan religiös när det dyker upp såna här saker, skrattar Sune. Så nu är det glänsande fint Dalslandsskiffer på hela taket!

 

Nygammal skiffer från ett projekt i Örebro skänkte Dalslandsskiffer till kyrkans båda takfall.

”Där kan vi vara väldigt nöjda”

 

Ett skiffertak ligger i upp till 100 år innan en omläggning behövs och cirka 90 % av skiffern kan återanvändas igen. För att kunna planera och vara ett stöd till pastoraten inom stiftet har Sune och hans kollegor inventerat skiffertaken både i Värmland och Dalsland.

– Det är många skiffertak som börjar bli till åren och vi har superkoll på takens skick, vilka sorter som ligger och kan planera in omläggningar därefter. Där kan vi vara väldigt nöjda och slå oss lite för bröstet, att vi har den goda kunskapen om varje tak.

Förhoppningsvis är det inte sista gången Takskifferspecialisten får nöjet att samarbeta med beställaren Sune Fransson igen, även om det inte blir vid Mo kyrka på ett bra tag.

– Takskifferspecialisten har ju lagt om flera tak i området tidigare. De är verkligen proffsiga, det måste jag säga. Det är sällan några bekymmer. Det är ett välskött företag tycker jag.

 

     

 

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

Se vår senaste broschyr