25/04/2022
Skolarkitekten låter drömmarna flyga fritt. För det gör husdrömmarna i Västra Bodarna utanför Alingsås, det är tradition här. På resterna av ett litet arboretum har Anette Wallin tillsammans med sin man ritat huset där de ska fortsätta leva i resten av sina liv.
Om ett par månader är hemmet klart. På fredag går maken Jan-Erik i pension. Sedan 2018 har platsen i Västra Bodarna väntat på att få välkomna Anettes och Jan-Eriks stora lilla husdröm.
– Vi har ritat huset under många år, med många olika förslag och på många olika platser av tomten. Helst av allt hade vi landat huset från luften för att inte påverka tomten alls, men det går inte, eller det gör det kanske. Men inte för det här huset, säger Anette.
Tradition av experimentella sommarvillor
Platsen som paret har valt för sitt framtida hem är resterna av ett litet arboretum, alltså en plats där man tidigare har samlat på olika trädslag och buskar.
Runt huset står fortfarande några stora och ovanliga träd, vissa som inte ens arboristerna har lyckats artbestämma, och husets placerings valdes för att påverka växtligheten så lite som möjligt. Byggnadens form bestämdes av en bok, som har fått bli vårdträd på uteplatsen, och byggnadskropparna är varsamt placerade runt den.
– Förra sekelskiftet var det en populär ort för semesterfirare, framför allt bland göteborgarna. Det är en väldigt vacker plats med sjön Mjörn, mycket bok och ek och snirkliga, väldigt smala gator med stenmurar, berättar Anette och fortsätter:
– Västra Bodarna är en fritt planerad ort utan detaljplan för området, så det finns väldigt många roliga, gamla hus här och vi har haft stor frihet. Vi vill såklart behålla traditionen med lite experimentella sommarvillor och göra det på vårt sätt. Ta det vidare in i 20-talet.
”Att återbruka är den nya grejen”
Och huset som tar traditionen vidare in i 20-talet är en kompakt 1,5-plansvilla på cirka 140 kvadratmeter.
– Jag och min man har försökt att inte ta så mycket mark i anspråk och anpassa huset till platsen. Det är svårare att rita små hus med bra ytor än att rita stort, men vi tycker att vi har fått till det kanon.
Som arkitekt och husdrömmare är Anette övertygad om att kvalitet och återbruk kommer vara framtidens melodi inte bara när det kommer till kläder, utan även för byggmaterial.
– Vi ser det i secondhand-butiker och överallt. Att återbruka är den nya grejen. Vi har velat jobba med material som är hållbara över tid och som känns bra i hjärtat.
– Fasaden är kolnad, alltså bränd, enligt den japanska traditionen shou sugi ban. Invändigt är det betonggolv och vissa trägolv. Byggtekniken är konventionell, men interiören är klädd med KL-trä. Vi har återbrukade innerdörrar och en del återbrukad inredning. Taket är såklart en viktig del av helheten.
Inspiration från tyskt världsarv
Skiffern som i dag vilar på hustaket härstammar från Norge och inspirationen från Tyskland. Och till viss del även från ett av Takskifferspecialistens tidigare projekt i Göteborg.
– Sökandet var inte alls självklart. För några år sedan åkte vi genom en stad i Tyskland som är ett världsarv där det verkligen finns en lång skiffertradition. Det var en inspiration för oss, berättar Anette och tillägger:
– Min dotter bor också i ett hus i Krokslätts fabriker med skifferfasad som har gjorts av Takskifferspecialisten. Där sitter skiffer tillsammans med lärk vilket vi också kommer att använda. Svartbränd fasad med skiffer och lärk, det blir väldigt vackert.
”Otroligt färgspel och skiftningar i vårt tak”
Anette visste att hon ville ha ett naturligt takmaterial. Hon var ganska säker på att hon ville ha skiffer. Men vilken skiffer hon sökte hade hon ingen aning om när hon först kom i kontakt med Henrik Bark på Takskifferspecialisten.
– Jag ringde runt till många, bland annat till Henrik. Jag visste bara hur jag ville ha färgspelet och att vi ville ha ett diagonalt tak. Henrik förstod vad jag menade och började höra sig för och leta fram det till mig. Vi hade egentligen inte ens sett skiffern förut, så det var jättekul. Skiffer finns ju i många olika kulörer och sorter.
Svaret på sökandet blev begagnad Altaskiffer i storlek 15×15 med ursprung i norra Norge, som läggs i ett diagonalt mönster på taket.
– Det är vackert och känns alltid bra i hjärtat att kunna återbruka. Det känns som rätt val för platsen och på huset. Det naturliga. Vi har fått ett otroligt färgspel och skiftningar i vårt tak.
”Har haft otroligt bra hantverkare här”
Alla som har sett andra personer bygga sina egna hem eller själva har gjort det, vet att det kräver både mycket tid och tålamod. Ofta mer än vad man räknar med. Särskilt om man väljer att frångå alla prefabricerade lösningar och standardmått för att i stället förverkliga sin egen dröm och vision.
– Vi har inte skilt oss och det har väl inte riktigt varit sådant drama som man ser i TV-programmen, skrattar Anette. Det är klart det dyker upp saker när man bygger men vi har otroligt bra snickare och hantverkare här. Och jag har så mycket respekt för takläggarna. Det var inte de bästa dagarna på året som de kom hit men de låg och spikade 10–12 timmar om dagen i snöyran. Helt sjukt var det. De var verkligen hjältar.
Ett par månader innan huset är helt färdigställt har paret redan fått höra många fina ord om sitt framtida hem. Vänta bara tills de flyttar in. I Västra Bodarna lär Anette och Jan-Erik få träna på att ta emot komplimanger i resten av sina liv.
– Taket är verkligen något folk lägger märke till. En lastbilschaufför som kom med leveranser till bygget kommenterade vårt hem med ”åh vilket drömtak”. Jag är jättetacksam att Takskifferspecialisten hjälpte oss att hitta skiffern. Det hade vi inte kunnat göra själva.